submenu

Vallei

Wat is nou ernstig?

Al ruim tien jaar leer ik van Herbert Dekkers (IJmond) steeds weer de goede vraag te stellen “Waartoe zijn wij op aard?” De simpele vraag is in het land van toezicht makkelijker gesteld dan beantwoord. Dat is helemaal niet erg want de daaropvolgende discussie is steeds weer leuk en nuttig. Wat vinden wij ervan? Ook de landelijk werkende technical manager van 35 tankstations komt met een soortgelijke vraag. “Wat is nou ernstig?” stelt hij. “Het spul is zo goed beveiligd. Wat is nu de grootste calamiteit van een tankstation die we de laatste tijd hebben gehad omdat er regels niet werden nageleefd?

Vanwege mijn zoektocht naar structurele verbetering van de naleving bij tankstations ben ik op bezoek in zijn kantoor aan de drukke Binckhorstlaan in Den Haag. Deze maatschappij heeft met de BOVAG afgesproken – de bazin zit zelf in het bestuur, dat helpt – als pilot het Ondernemingsdossier te gaan gebruiken om alle keuringen en certificaten te gaan ordenen. De toezichthouder kan dan, wanneer haar of hem dat uitkomt, met een ‘E-herkenning’ de stukken online controleren. Het bezoek op locatie kan vervolgens focussen op andere aspecten. Is het echt niet op orde, dan mag de Omgevingsdienst er best wat van vinden.

“We hebben wel eens een controle gehad bij een LPG station. Toen stond er ook echt in de brief dat de inspecteur niet onder de indruk was van de kennis van de pomphouder. Dat vind ik bruikbare informatie. Daar kun je wat aan doen. Ik was er niet blij mee, maar het klopte wel. Dat hele station heeft opnieuw les gekregen. Wat moet er gebeuren als er een lekkage optreedt? Dat moet je gewoon weten. Zo simpel is het. Nu weten ze dat ook allemaal.”

Aan de constatering ‘installatiehandboek niet op orde’, daar heb je niet zoveel aan. Pas als de helft van het spul niet op orde is, dan heb je een ernstig probleem.” De landelijke projectmatige aanpak van tankstations biedt een mooie kans om de niet-naleving beter te analyseren en te duiden. Meer slimme gedachten uit het interview daarover volgende week. Onderstaand filmpje is alvast een ontzettende goede en sympathieke poging om de zin van toezicht bij tankstations te duiden aan de opdrachtgevers. Complimenten aan Olfert Zwakman (ODRivierenland) en zijn dochter Lorijn, nog bezig met een studie communicatie.

 

Nog geen reacties.

Geef een reactie