submenu

Windmolen

Show me the money … energie-inspecteurs!

Deze week verscheen een prachtig verhaal in NRC. De door de gemeente Den Bosch ingehuurde ZZP-er Carolien Hendrix is al vijf jaar bezig met ‘energietoezicht’ bij bedrijven. Ze heeft met twee collega’s in deeltijd (totaal 1,2 fte) inmiddels 440 bedrijven bezocht en wist de bedrijven te prikkelen om aanzienlijke besparingen te behalen. Het mooie is dat ze alles netjes becijferd heeft, dus ze kan leuke vergelijkingen maken. Die dan weer terechte vragen oproepen over ons energiebeleid in Nederland.

Carolien vertelde me over haar simpele aanpak. Met gezond boerenverstand – daar heeft ze veel van – is ze begonnen met een paar grote kantoorgebouwen. Gewoon vragen naar de energierekening is al een eerste doorbraak. Want die wordt gewoon betaald zonder dat iemand er echt naar kijkt. Niemand is verantwoordelijk voor energie. Niemand vraagt zich af waarom die rekening zo hoog is en of het soms ook wat minder kan.

Vervolgens kijkt ze samen met de contactpersoon bij het bedrijf – wie dat is, is vaak ook even zoeken – naar mogelijke besparingen. Alweer blijkt het allemaal vrij simpel. Warmte en koeling die tegen elkaar in werken, klimaatinstallaties (ventilatie, koeling en verwarming) die buiten werktijd aan staan, energievretende verlichting die uren brandt zonder dat er iemand is. Toezicht is een heel simpel spelletje.

Het meest fascinerende is het vervolgtraject. Nadat gebleken is dat gemiddeld jaarlijks zo’n € 5.000,- bespaard kan worden, moeten er alsnog hercontroles volgen. Anders gebeurt het gewoon niet. Laten we zeggen dat toezicht, inclusief hercontrole(s) bij één bedrijf € 1.000,- kost. Dat levert ‘de maatschappij’ € 4.000,- op, al in het eerste jaar. In dit geval het bezochte bedrijf. Doen of niet doen, wat denkt u?

Te gek voor woorden toch? Gelijk doen natuurlijk. En dan het bedrijf voor het toezicht laten betalen, lijkt mij. Of moeten we dit energietoezicht van de belastingcenten uitvoeren?

Het vergelijk met die zes windmolens is al helemaal dol. Die kosten al gauw twee miljoen. De terechte vraag in de Tweede Kamer is dan of we niet beter kunnen investeren in een energie-inspecteur met een rendement van 400% al in het eerste jaar. I&M zet nu in op twintig extra inspecteurs die 4.000 bedrijven kunnen controleren. Zouden dat er niet veel meer moeten zijn? Landelijk zijn er zo’n 100.000 ‘energierelevant’.

Of nog beter, zorg dat bedrijven zelf aan de slag gaan. Als daar dan boetes of andere financiële prikkels voor nodig zijn, bijvoorbeeld door een aanmerkelijke verhoging van de energiebelasting, dan moet dat maar. Die hebben ze toch zo terugverdiend. Politiek onhaalbaar, ik weet het. Jammer, want het zou wel zo efficiënt zijn. Dan maar toezicht. We doen het graag.

Nog geen reacties.

Geef een reactie