submenu

Outcome bij garages

Naar schatting zijn er zo’n 25.000 garages in Nederland. Herstelinrichtingen voor motorvoertuigen heet dat officieel. Laten we stellen dat we die één keer per vijf jaar controleren. Dat zijn 5.000 controles per jaar. Zo’n controle kost gemiddeld zo’n 10 uur. (Kan wel wat sneller, weet ik, maar inclusief hercontroles zeg maar). Dan hebben we het over 50.000 uur per jaar. Pak hem beet, 50 toezichthouders die jaarlijks bijna full-time met toezicht bij garagebedrijven bezig zijn.

De vraag is nu, wat levert dat toezicht nou op?

Bij omgevingsdiensten spreken we van outcome. Het resultaat in de buitenwereld. Veiliger, schoner, stiller. Want we willen wat meer vertellen aan onze opdrachtgevers over wat we bereikt hebben. Aan de gemeenten en de burgers die ons betalen. Meer dan alleen aangeven dat we afgelopen jaar 100 controles hebben gedaan.

Het gaat vooral om netjes werken, energieverbruik en accu’s

Al een tijdje proberen we samen te vatten waar we eigenlijk vooral op letten bij garages. Recent kwam ik een mooie pagina tegen bij de Omgevingsdienst Noord-Veluwe. Bovenstaand zie je een printscreen hiervan. De echte pagina is nog veel mooier, je kunt klikken op de bolletjes, en doorklikken voor meer uitleg. DCMR en ODNZKG hebben hier ook elementen voor aangedragen.

Wat hier nog ontbreekt is energie. Zeker op dit moment erg belangrijk. Inzicht hebben je verbruik en, nog belangrijker, weten waar je wat kunt besparen. Denk aan LED verlichting en onderhoud van persluchtsystemen (staan soms onnodig dag en nacht aan).

Veel van de overige elementen gaan over netjes werken. Bijvoorbeeld om bodemverontreiniging te voorkomen. Misschien wel het belangrijkste is de correcte afvoer van afval. Denk aan afgewerkte olie en gebruikte accu’s. Inzamelaars proberen te verdienen aan dit loodhoudend afval, en houden zich daarbij niet allemaal aan de regels.

Nieuw is de opslag van lithium-ion batterijen uit elektrische auto’s. Risicovol in verband met de kans op zelfontbranding. Eenmaal in brand gaan ze moeilijk weer uit. Daar is al enige tijd een nieuwe PGS richtlijn voor in ontwikkeling; dat mag trouwens wel wat sneller, want het speelt al even.

En dan nu de outcome

Wat leveren de controles die we doen op in termen van veiliger en schoner? Wat we kunnen laten zien is welke overtredingen veel voorkomen en hoe dat zich in de loop der jaren ontwikkelt. We komen maar een keer per vijf jaar, dus er zullen steeds overtredingen blijven. Vooral bij deze bedrijven die relatief vaak van eigenaar wisselen. Waar het om gaat is dat het niet uit de hand loopt, dat het geen rommeltje wordt. Dit is bij deze branche de essentie.

Over de accu’s moeten we wel wat meer vertellen. Daar lopen onderzoeken naar. We mogen zo langzamerhand wel verwachten dat garagebedrijven weten dat ze deze afvalsoort alleen aan een bevoegde inzamelaar mogen afgeven. Dat is eenvoudig op te zoeken. Ook al komt er een goed gebekte man met een wit busje langs die – zonder de juiste vergunning – net iets meer biedt voor deze afvalsoort met waardevol lood.

2 reacties op Outcome bij garages

  1. Rob V 16 december 2020 om 14:23 #

    Wat dat oplevert kun je halen uit InspectieView!

  2. Koos Meijer 18 december 2020 om 08:52 #

    Klopt dat we InspectieView nog te weinig gebruiken. Zeker als we een landelijk beeld zouden willen geven. Maar als je kijkt bij dit type bedrijven dan staat daar alleen info van sommige OD’s in. Nauwelijks van andere handhavingspartners. Die info zegt niet zoveel over outcome. Het zijn slechts die getallen. We moeten daar dus nog een slag overheen maken.

Geef een reactie