submenu

More Fun at Work

Vergeet de theorie, wat telt is plezier. Wilskracht en doorzettingsvermogen: het blijken grotendeels illusies. Uiteindelijk blijkt dat hoeveel plezier we hebben in wat we doen, doorslaggevend is voor het bereiken van onze doelen. Dat blijkt uit ander onderzoek van Fishbach en Woolley, naar onder meer gezond eten en sporten.Ben Tiggelaar gedragsonderzoeker, trainer en publicist. Lees meer … NRC 20180428

“Werk is de krachtigste manier om de menselijke geest tot een grotere hoogte te brengen. Maar in veel organisaties wordt die spirit de nek om gedraaid omdat veel leidinggevenden niet weten wat echt belangrijk is voor mensen op de werkvloer.” Teresa Amabile, hoogleraar Harvard Business School. Lees meer … NRC_Handelsblad_20170926_3_08_6

“Hoe positiviteit tot meer succes leidt. Optimisme, positiviteit en blijheid zijn gezond voor je. Dat is al zo vaak opgeschreven dat je er bijna sikkeneurig van zou worden. Maar dat kleine, alledaagse positieve emoties ook leiden tot langdurig betere werkprestaties, dat is minder bekend.” Ben Tiggelaar gedragsonderzoeker, trainer en publicist. Lees meer … NRC 20170929.

Wat maakt dat topsporters op zo’n hoog niveau kunnen presteren? En kunnen we daar iets van leren? Onze stelling is dat je behalve talent en doorzettingsvermogen vooral lol moet hebben. Fun! Als voorwaarde om succesvol te kunnen zijn.

maradonnaMaradona tijdens een warming-up voor een belangrijke wedstrijd. Een ware circusact met de bal op de maat van de muziek die uit de luidsprekers van het stadion schalt. De veters van zijn voetbalschoenen zitten los. Het publiek kijkt ademloos en bewonderend toe. Wat zien we? Een speelse topsporter die ondanks alle druk er nog steeds lol in heeft. En dus op hoog niveau kan blijven presteren. Dit filmpje is gebruikt tijdens de opening van Handhaven is Topsport.

Spelen en winnen

Boek LudensAl in 1938 schreef professor Huizinga de Homo Ludens, de spelende mensch. Te veel bureaucratie en industrialisatie. Te weinig spel. Werken moet leuk zijn. Voor je baas, omdat je dan meer waard bent in jouw projecten. Maar vooral voor jou zelf, om meer uit het leven te halen.

De spelende mens brengt vreugde en creativiteit in het werk. Fun zorgt voor tevredenheid op de werkvloer en meer innovatie in de dienstverlening. Raak niet verstrikt in dagelijkse beslommeringen en bureaucratie. Brengt de lol weer terug. Als we spelen vergeten we de tijd, echte waardevolle ideeën borrelen op en innovatieve projecten worden geboren.

Branson say yesVoeg waarde toe door plezier als voornaamste productiefactor. Natuurlijk is het werk niet altijd leuk en soms het echt serieus. Maar ga wel voor de ‘fun’. Fouten maken en mogelijk verliezen horen bij het spel. Maar fouten herstellen we snel en daardoor worden we nog weer beter. Weg met de klaagcultuur, we gaan aan de slag.

Fun betekent de dingen die je doet gewoon heel goed doen

“If you don’t do it excellently, don’t do it at all. Because if it’s not excellent, it won’t be profitable or fun, and if you’re not in business for fun or profit, what the hell are you doing there?”
Robert Townsend, geciteerd door Pat Riley in zijn boek The winner within

Herman van der Valk, de inmiddels overleden stichter van een indrukwekkend bedrijf, werd tijdens een documentaire gevraagd naar het geheim van zijn succes. Hij antwoordde heel simpel: “Gewoon alle dingen die je doet heel goed doen.” Doe jij alles wat je doet heel goed?

We zien Tiger Woods klaar staan voor een onmogelijke put; een schuine helling en een afstand van zo’n 15 meter. Hij slaat en de bal rolt schuin tegen de helling op. Langzaam rolt de bal met een bocht naar de hole. Dat gaat goed. Hij gaat er recht op af. Dat gaat heel goed! Maar heeft de bal voldoende vaart? Het zal toch niet waar zijn? De bal blijft op het randje van de hole liggen. Hij ligt stil. Of toch niet? “Oh my goodness …” horen we de Amerikaanse verslaggever uitroepen. Het golfballetje valt alsnog in de hole. “Wauw!!!”

Velen met een prestatiegerichte inslag en een beetje feeling met sport zullen kippenvel krijgen bij het zien van deze beelden. Sport heeft een grote aantrekkingskracht op mensen. Het is leuk om naar te kijken en leuk om zelf te doen. Wat heerlijk om te spelen.

Zie ook Innovatieve visie op toezicht in uw regio.