submenu

Screen shot You Tube

Handhaven is Topsport

De kick van resultaat

In 2006 mocht ik een handhavingscongres organiseren; Handhaven is Topsport. Vanwege de actualiteit, zie onder, kom ik er nu op terug. In het prachtige en professionele Hart van Holland in Nijkerk kwamen toen meer dan 1000 bezoekers af op de boodschap dat toezicht en handhaven een vak is waarbij je alleen resultaat haalt als je talent en wilskracht combineert. Niks nieuws in de wereld van sport, maar wel leuk om het los te laten op de grillige praktijk van toezichthouders. De bezoekers drentelden voorzichtig de grote donkere zaal in waarbij Diego Maradona op het scherm een warming-up deed, zoals alleen hij dat kan, natuurlijk met bal, de veters van zijn schoenen nog los. Het opzwepende Life is Life van de Duitse band Opus, dat het filmpje begeleidde, zou je wat simpel kunnen noemen, echter in combinatie met het voetenwerk van de beste voetballer aller tijden klonk het prachtig.

De opening van het congres door schrijver en columnist Marcel Rözer was legendarisch. Behalve Maradona volgden fragmenten van onder andere Tiger Woods, The Chosen One volgens zijn vader en Bob Beamon die in 1968 met 8,90 meter een wereldrecord sprong, 55 centimeter verder dan het bestaande. Dat record zou 23 jaar blijven staan. Op het toneel liet Marcel met een touw van 8,90 meter zien hoe onwaarschijnlijk ver dat is.

Stiefmoederlijke verhouding

Al mijn werkend leven lang ben ik gefascineerd door kwaliteit van toezicht. Ik zal niet de enige zijn, maar in mijn werk heb ik er last van dat ik alles helemaal goed wil doen. Alleen dan kan ik er ook echt lol in hebben. Hoe doe je dat bij toezicht? Stavros Zouridis, KUB en OVV, leerde mij ooit de treffende uitdrukking dat bestuurders een stiefmoederlijke verhouding hebben met toezicht, en zeker handhaving. Niemand zit echt op toezicht te wachten, je komt heel makkelijk in de shit terecht. Elke toezichthouder kan daarover meepraten, als is het maar de scheidsrechter. En helemaal de VAR.

Een beetje lui, maar wel heel slim

Toch kun je natuurlijk zeker wel goed werk leveren. Maatschappelijk relevant. Doelen stellen en resultaten laten zien in termen van outcome; zichtbaar effect in de leefomgeving. Makkelijk is het zeker niet, daarom is die wat clichématige klinkende vergelijking met topsport zo waar. Het is hard werken en vooral slim zijn. Of misschien nog beter, een beetje lui zijn, maar wel heel slim. Doe wat je doet heel goed. Eerst denken en dan pas doen.

De kick van goed werk leveren en lekker in je vel zitten werkt beter dan elke drug. Marcel schreef daar een fantastische nieuwe roman over; Het Blauwe Wonder. Herman Koch was er lyrisch over. Een moment in je leven dat alles klopt. Dat zoek ik als consultant op het gebied van toezicht en handhaving ook. Mocht je het willen kopen, doe dat dan in de plaatselijke boekhandel, beter voor hen en beter voor de schrijvers, vaak ZZP-ers in een moeilijke tijd. Of online bij AKO.

No comments yet.

Geef een reactie