submenu

Vrouw in auto

Bij rood een foto

Bij een leuke bijeenkomst over energiebesparing vraagt een deelnemer uit de zorg vooral om volstrekte duidelijkheid. De maatregelen tegen legionella waren zo genomen, ook al kostte het geld. Bij energie gaat het veel moeizamer. Als het voor de directie maar heel duidelijk is, dat het verplicht is, dan worden energiemaatregelen ook zo genomen.

De sympathieke vertegenwoordiger van het Rijk – met hoofdletter – geeft aan dat overwogen wordt vanuit Rijk, VNG en VNO-NCW een brief te sturen aan alle bedrijven. Energiebesparing is een wettelijke plicht staat er dan zwart op wit. Het artikel is wakker gekust zei de staatssecretaris eerder. Goed bedoeld, maar rare taal natuurlijk. Moet je een regel eerst wakker kussen voordat je kunt handhaven?

Bij een invoegstrook met een stoplicht – toeritdosering – zag ik ooit een mooie spreuk: Bij groen een auto, bij rood een foto. Nalevingscommunicatie. Het helpt om de burger er af en toe aan te herinneren. Leef je de regels niet na, dan volgt een aanschrijving in dit geval. Een prachtig en krachtig instrument in onze veelzijdige handhavingspiramide. Je moet eerst de regels kennen, anders kun je ze niet naleven. Maar als je de regel wel kent, maar geen zin of tijd hebt om na te leven, dan kun je als overheid wijzen op de sanctie die kan volgen. Dat zal enorm helpen in de naleving.

De directie in de zorg, maar ook de meeste ondernemers in Nederland, kennen de regels best wel, maar zien energiebesparing niet echt als een harde wettelijke verplichting. Energiebesparing heeft nog de softe schijn van duurzaamheid en vrijblijvendheid. Het helpt dus om bedrijven er nogmaals op te wijzen; energiebesparing is niet vrijblijvend maar een harde, wettelijke plicht, als je de investering binnen vijf jaar terug kan verdienen.

Een brief kan hierin onomwonden duidelijkheid verschaffen. Maar of die brief er komt? Bestuurders en hun kiezers, de ondernemers houden niet zo van toezicht. Het gemopper bij de eerste omgevingsdienst is al begonnen, omdat er bij scholen nu wel gehandhaafd wordt op energie. Is dit nu wel de bedoeling? Jazeker. We handhaven gewoon de wet en het staat ook nog eens in het energieakkoord. Die hebben we allemaal ondertekend. Ook de boodschap over niet naleving hoort daarbij. Bij rood een foto. Bij niet naleving treden wij handhavend op.

In dit geval valt de sanctie gelukkig wel mee, want er valt vooral veel geld te besparen. Maar u moet, na het laag hangend fruit, eerst investeren. Daarvoor moet inderdaad een en ander georganiseerd worden. Allerlei partijen staan overigens klaar om daarbij te helpen.

Nog geen reacties.

Geef een reactie