submenu

piramide

Het feest van denken

Afgelopen vrijdag zat een mooie mix van landelijke energiespecialisten en afdelingshoofden van omgevingsdiensten bij elkaar. En een gemeente. Het was een feest. We brainstormden over de inzet van twintig extra fte voor energie-toezicht. Vijfentwintig meningen, interessante ideeën en een enorme bak ervaring vormen samen de input voor een slimme aanpak. We denken voordat we doen. Niemand neemt een blad voor de mond, geeft zijn eigenwijze mening en toch luisteren we naar elkaar. Gaaf toch?

Over energietoezicht is al veel gezegd. Ik denk dat we het vooral slim moeten doen en professioneel onze positie moeten kiezen in grillige speelveld van de politiek. Daarin moet iedereen zijn rol pakken, zo ook wij als toezichthouders. Wat absoluut geweldig is dat we succesvolle concrete voorbeelden hebben uit Den Bosch, Limburg en Zuid-Holland-Zuid. Geld verdienen met toezicht, minder petajoules CO2, iedereen blij.

Vanuit het verleden is er door IJmond en NZKG al stevig ingezet op supermarkten tot aan de Raad van State. Zulke juridische trajecten zijn tijdrovend en risicovol, maar soms is het nodig om de zaak in beweging te krijgen. Het ‘harde handhaven’ boven in de piramide is nuttig om de oneindige instrumentenmix onderin mogelijk te maken. Zonder toezicht komen bedrijven niet in beweging.

We hebben – heel voorspelbaar – onder meer gekozen voor de grote kantoorgebouwen. Ook deze branche pakt energiebesparing niet vanzelf op. Berekend en aangetoond is dat tienduizenden euro’s zijn te besparen. Het commerciële vastgoed is blijkbaar niet zo commercieel. Als we landelijk inzetten op toezicht, én handhaving, bij de grootste energieslurpers, dan gaat er echt wat gebeuren. De truc is om met enkele honderden controles de hele branche in beweging te krijgen.

In het totale spel dat door de SER gespeeld wordt, doen wij het toezicht. We klimmen steeds hoger in de piramide als het moet. Ondertussen is er veel communicatie nodig met de branche, het liefst op landelijk niveau. Dan zal het effect veel groter zijn. Energiebesparing is niet vrijblijvend, we komen er aan. Maar pak het liever zelf op. Installateurs moeten hun adviesvaardigheden inzetten; er valt geld te verdienen. Banken denken mee over financiering.

Een mooie kans voor omgevingsdiensten om in samenspraak met gemeenten hun meerwaarde te laten zien. Blijf denken en slimme ervaringen uitwisselen om landelijke een vuist te maken. Benut alle inzichten en instrumenten van slim toezicht. Zo wordt toezicht een feest.

Nog geen reacties.

Geef een reactie