Minder toezichtslasten én betere naleving … Hoe dan?
Deze week zat ik bij de ODZOB in Eindhoven in overleg met een onvervalste Brabantse tankstationhouder, eigenaar van diverse stations in de regio. “Ik heb een broertje dood aan gemeente en overheid die enkel acteren op de regels die er alleen maar voor zorgen dat mijn omzet naar beneden gaat.” Daarbij nog een technical manager van landelijke maatschappij met 35 stations (AVIA), mede namens de BOVAG, een adviseur names de VNPI en de projectleiders van de ODZOB. Het doel was een analyse te maken van de oorzaken van niet naleving.
We hadden al een top negen (Cijfers naleving) gemaakt van overtredingen, met een vergelijk met de cijfers van de DCMR. Ook lag de keurige tabel op tafel van de projectleider met de overtredingen van alle 175 gecontroleerde stations in 2015. Het was een dynamische bijeenkomst, waarbij de Brabantse pomphouder er regelmatig in slaagde zijn ongenoegen met stemverheffing richting onze kant van de tafel af te vuren. Gegevens over energiegebruik en doorzetten van LPG? Of we wel goed bij ons hoofd waren om daarnaar te vragen. “Ik ga bij jou toch ook niet in je portemonnaie kijken?”
Tja, met energie is dat nu eenmaal onze rol – misschien moeten we dat nog beter uitleggen – maar met LPG had hij een punt. Want het gaat om zeer concurrentiegevoelige informatie en dan kan een accountantsverklaring ook volstaan.
Digitale logboeken
Al gauw komen we op de mogelijkheid van digitale logboeken. Alle partijen geloven hierin, ook de no-nonsense ondernemer. Dan gaan we de goede kant op, denk ik. Tankstations hebben nogal wat documenten bij te houden en het blijkt lastig om die administratie goed op orde te hebben. Natuurlijk is er meer winst te halen, zoals reminders om inspecties te doen en natuurlijk de discipline van de medewerkers op locatie. Maar we kiezen voorlopig om vol te gaan voor het Ondernemersdossier. Inmiddels is een en ander al in gang gezet, want ook dit dossier vergt wel wat doorzettingsvermogen.
De liefde komt van twee kanten. Mister no-nonsense benoemde nog meer ergernissen waar hij wel eens gelijk in kon hebben. We beloven nog eens alle 140 controlepunten met hem te bespreken en ook van de kant van de pomphouder te bezien. Het goede gesprek biedt voor alle partijen kansen. We doen wat Jan Dirk Nijkamp en Dick Ruimschotel van ons willen, zie voorgaande berichten. Eerst denken en dan doen. In overleg met de ondernemers en de branche. Love is all you need.
“Tja, met energie is dat nu eenmaal onze rol – misschien moeten we dat nog beter uitleggen – maar met LPG had hij een punt. Want het gaat om zeer concurrentiegevoelige informatie en dan kan een accountantsverklaring ook volstaan.”
Die inzicht in doorzet is toch nodig om te kijken of de bestemming nog past? Heeft toch gewoon met je contouren te maken.
Klopt. Maar deze ondernemer wil liever een accountantsverklaring overleggen (dat hij blijft onder het maximum) dan de harde cijfers die uiterst concurrentiegevoelig kunnen zijn. Een accountantsverklaring is ook wel gebruikelijk landelijk. Waarschijnlijk had de toezichthouder in zijn geval niet op die mogelijkheid gewezen.