submenu

Beker

Belonen goede bedrijven

Toezicht en handhaving is gericht op overtredingen, op zaken die niet goed gaan. Daarbij geef je dan automatisch ook aan, dat waar je geen opmerking over maakt, waarschijnlijk wel goed zit. Maar dat ligt gevoelig. Want je wilt je vingers daaraan niet branden. In veel brieven die na een controle worden verstuurd, zit ook een standaardzin bij. Iets van; deze controle is een steekproef en wil niets zeggen over de overige aspecten van de bedrijfsvoering waar we niet naar gekeken hebben.

Dolfijnen

Dolfijnen kun je alleen iets leren door ze te belonen. Straffen heeft geen enkele zin. Door ze visjes te geven als ze een kunstje doen, vertonen ze het gedrag dat jij graag wilt. Hoe zit dat bij ondertoezichtsgestelden? Kun je het instrument belonen inzetten bij bijvoorbeeld milieutoezicht om naleving te bevorderen?

Als ik hierover vertel beginnen collega’s vaak te steigeren. Wat bedoel je dan met goede bedrijven? En hoe ga je dan belonen? Het is delicate materie waar de wereld van toezicht zenuwachtig van wordt. Toch is het heel gek. Dat we wel optreden als er iets niet goed gaat, maar niet durven aangeven wat er wel goed gaat. En dat zelfs belonen. Terwijl elke pedagoog je kan uitleggen dat belonen veel beter werkt dan straffen.

Hoe ga je dan belonen?

Ook de tweede vraag is niet makkelijk. Hoe ga je dan belonen? Wat we allemaal wel doen is bedrijven die ‘slecht’ presteren vaker bezoeken, dus goede bedrijven minder vaak. Dus de beloning is dan geen of minder toezicht. Maar bedrijven, en zeker ‘goede bedrijven’ willen misschien vooral ander toezicht. Door nog meer deskundige en empathische toezichthouders. Of willen ze graag een prijs of in de krant genoemd worden? Dat noemen we faming. In plaats van shaming.

Het is goed om eens uit te zoeken hoe dat zit. Wat zijn goede bedrijven en wat zou een goede beloning kunnen zijn. En werkt dat dan?

We gaan daar in de provincie Groningen een project voor draaien. Om te verkennen of het kan werken, dat belonen. Veel haken en ogen, maar daar moet je niet voor terugdeinzen. Toch?

Nog geen reacties.

Geef een reactie