submenu

david-clode-yLxQRYpuwqg-unsplash

De omgevingsdienst weer afschaffen?

Sinds een aantal jaren zijn we zover; we hebben 29 professionele omgevingsdiensten in Nederland. Dat was nodig om de kwaliteit van vergunningverlening en handhaving op een hoger peil te brengen. Na Enschede en Volendam (2000). Maar nu komt de Omgevingswet eraan, vroeg of laat, en moeten we ons afvragen; wat is de precieze rol van omgevingsdiensten hierin. Veel bestuurders zijn daar namelijk nog niet zomaar over uit. Afschaffen is natuurlijk onzin.

Krijg je wel waar voor je geld?

Veel gemeenten wilden eerst helemaal geen externe dienst. Het is door de minister afgedwongen. Bestuurders in veel regio’s zijn nog steeds kritisch. Je betaalt ergens voor, maar het is niet van jou. Het zit op afstand en niet dichtbij. Krijg je wel waar voor je geld? Want dat wil je vooral; een uitvoeringsdienst, die goedkoop is en toch de VTH taken netjes uitvoert.

Sommige gemeenten, best veel, willen op dit moment minder betalen, bezuinigen. Zeker nu, met de tekorten in het sociale domein.

En dan komt ook nog de Omgevingswet eraan. Als het gaat lukken met een volgend kabinet. Integraler werken, problemen in de leefomgeving oplossen, de stad verder ontwikkelen en mooier maken. Met meer bestuurlijke vrijheid.

Dan heb je kwalitatief zeer goede mensen nodig. Die integraal kunnen denken. In oplossingen. Innovatief. En, nu komt het, die dichtbij zijn, in je eigen organisatie. Maar die goede mensen, die zitten op de belangrijke data, met kennis over geluid en externe veiligheid, zitten bij de omgevingsdienst. Ver weg, voor je gevoel.

Wat je echt nodig hebt is goede data

Waar het echt om gaat als OD is de compleetheid van registraties. Het gaat niet om aantallen (dat wisten we al), het gaat niet om naleefgedrag (dat denken sommigen nog), het gaat misschien niet om meer of minder geur of geluid (daar heb je maar beperkt invloed op), maar het gaat om goede en actuele data over geur, geluid, bodem en EV. Dat heeft de gemeente echt nodig om gedegen beleid te kunnen maken in de leefomgeving.

Wat je als bestuurder moet willen is een omgevingsdienst die excelleert op het gebied van data. Daar moet je op sturen. De omgevingsdienst kan dan ook veel makkelijker dicht bij je staan. En integraal meedenken. Met een innovatie inslag. Om je te geven wat je nodig hebt. Gedegen informatie om beleid te kunnen maken en resultaten te kunnen behalen in de buitenwereld. Ondertussen houden die diensten de kwaliteit van VTH voor jou op peil. En kun jij werken aan een steeds mooiere gemeente. Met veel nieuwe woningen en fitte bedrijven.

Nog geen reacties.

Geef een reactie